Heel normaal: urineverlies tijdens de zwangerschap

Veel zwangere vrouwen hebben voor of na de bevalling last van ongewild urineverlies. Dit wordt tijdens de zwangerschap veroorzaakt doordat het hormoon progesteron de sluitspier verslapt. Tijdens de laatste fase van de zwangerschap zorgt de groeiende baarmoeder ook nog eens voor extra druk op de blaas.

Verzwakte bekkenbodem

Urineverlies hangt vaak samen met een verzwakte bekkenbodem. Het is niet verwonderlijk dat veel vrouwen tegen het einde van de zwangerschap of net na de bevalling een gebrekkige controle hebben over hun blaas. Het gewicht van de baby oefent immers een enorme druk uit op de bekkenbodem. Tijdens de bevalling moet de baby bovendien door de bekkenbodem heen, waarbij de spieren erg moeten rekken. Dit heeft gevolgen voor de veerkracht van de bekkenbodemspieren; vaak is een herstelperiode nodig om ze weer normaal te laten functioneren.

Herstel

Hoewel ongewenst urineverlies voor en na de bevalling heel normaal is en meestal vrij snel herstelt, schamen veel vrouwen zich ervoor. Dit is niet nodig. Ongeveer een derde van de zwangere vrouwen krijgt ermee te maken. Bij de meeste vrouwen gaat het vanzelf weer over.

Producten

Er zijn uitstekende producten verkrijgbaar om licht urineverlies op te vangen. Bij Natalis verkopen wij producten van het merk ID, dat ook de kraamverbanden uit het kraampakket produceert.

Naar de producten